Kişisel Gelişim ve İletişim

Kişisel Gelişim ve İş Hayatına Dair Herşey..

Calısma Hayatında Tükenmislik Sendromu




Tükenmişlik, yaşanılan stresin uzun sürme ve kronikleşmiş halidir. Ve ne yapılırsa yapılsın ne kadar sıkı çalışılırsa çalışılsın bu durumda bir değişiklik veya farklılık yaratılamadığında  kişi kendini çaresiz ve yetersiz hissetmeye başlar.

Fiziksel tükenmişlik: Kişide kronik güçsüzlük, yıpranma, enerji kaybı, hastalıklara meyillilik, sık baş ağrısı, kas ağrıları, uyku bozukluğu, bel ağrısı.

Duygusal tükenmişlik: Kişinin kendini güçsüz desteksiz güvensiz hissetmesi, evde gerilim ve tartışmaların çoğalması, kızgınlık, huzursuzluk, nezaket ve saygı davranışlarında azalma , asosyallik.

Zihinsel tükenmişlik: Bireyde doyumsuzluk, kendine işine ve genel olarak yaşama karşı negatif tutum ve bunun yanı sıra ileri aşamalarda işini önemsememe, sorumluluklardan kaçma, işini bırakma.


Tükenmişlik nedenleri

Çevresel nedenler: İşin niteliği, saatleri,çalışma arkadaşlarının destek vermeyişi, ücretin düşüklüğü,çalışma baskısı, açık ve net olmayan hiyerarşi ve toplumsal etmenler, ailesel ve ekonomik etmenler

Kişisel nedenler :Yaş, evlilik, çocuk sayısı ,eğitim, işkolik olma, kişisel beklentiler,motivasyon, bireyin ego gücü ve kişilik yapısı

Tükenmişlik sendromundan korunmak için;

Kişi çalışma ortamının tarzını,işinin zorluklarını, görev tanımlarının detayını bilmelidir. 
Kendi sınırlarımızı bilmeli ona göre sorumluluklar üstlenilmelidir.
Boş zamanları olumlu değerlendirme, eğlenceli iş ortamı oluşturma, öncelikle problemin  nedenini saptama,gerekiyorsa psikolojik yardım alma.
Hafta sonu ve yıllık tatillerimizi düzenlemeli, kendimize ve sevdiklerimize de zaman ayırmalıyız.

0 yorum:

Yorum Gönder