Kişisel Gelişim ve İletişim

Kişisel Gelişim ve İş Hayatına Dair Herşey..

is Görüsmesine Giderken Hazırlık ve Mülakat Süreci

Mülakata çağrılmak iş arama sürecinde olan adaylar için heyecan verici bir süreçtir. Gidilen birçok mülakat sonucunda "biz size döneceğiz,değerlendireceğiz" gibi bir takım cümleler duyarsınız. Sonuçta istediğimiz bize en uygun işi yakalayıp iş alım personeliyle el sıkışmak ve kariyer basamaklarını tırmanmaya bir yerden  başlamak..
Öncelikle mülakata çağrılmanız bir telefon ile başlar.Bir çok konuma, firmaya başvurduğunuzu varsayarak  sizi arayan yetkiliye öncelikle tam ismini, görüşülen görev ile ilgili detaylı bilgi almak çok önemlidir.Ayrıca  firmanın adres, tel, hatta resmi bir mail adresi almak unutulmamalıdır.Genellikle ilk heyecan anları iletişim eksikliğine bunun sonucunda dikkat dağınıklığına neden olabilir.


Mülakat günü gelmeden yapılması gereken bir takım şeyler sizi diğer kişilerden bir adım öne geçirebilir. Şimdi bunlara bir göz atalım;

-Mülakata gitmeden önce mutlaka kendinize zaman ayırın, bakımlı ve temiz görünmek çok önemli. Unutmayın ilk izlenim kalıcıdır.
-Nereye gideceğinizi bilin,hatta zamanınız, imkanınız varsa önceden orayı görün. Randevulara, özellikle mülakat görüşmelerine zamanında hatta 5-10 dakika önce gitmek faydalı olacaktır.
-Firma hakkında gitmeden mutlaka bilgi sahibi olun. (Ne iş yapıyorlar, hangi firmalarla çalışıyorlar, basındaki haberleri, şirketin satışları, kurucuları, şubeleri ) vs..
-Giderken yanınızda mutlaka bir güncel cv (özgeçmiş) örneğiniz olmalı, unutmayın sadece sizinle değil belki gün içinde yüzlerce insanla mülakata girecekler ve zaman onlar için çok önemli. Bunun yanında ayrıca referans listenizi, aldığınız diploma ve sertifikaları da yanınızda götürebilirsiniz.
-Mülakat sırasında soruları net bir şekilde dinleyin ve net cevaplar vermeye çalışın, cevabı uzatmayın, yüksek sesle konuşmayın, sakin bir tavır takınmak sizi rahat gösterecektir.
-Gülümseyin ve kendinizden emin görünün. -Tanışırken tokalaşın.
-Uygun bir kıyafet ve aksesuar seçmelisiniz. Abartılı şeylerden uzak durun.(makyaj,peercing,çok yüksek topuklu ayakkabı,ağır parfüm,abartılı takılar ..) 
-Şirket tarafından bir başvuru formu verildiğinde eksiksiz olarak doldurun.
-İlk mülakatınız ise maaş,iş ve sosyal haklar vs.. konusu açılmadıkça ilk konuyu açan siz olmayın.
-Daha çok işin niteliği ve çalışma saatleri hakkında konuşabilirsiniz.
-Mülakatı yapan kişiye bu işi ne kadar istediğinizi belli edecek cümleler kurmaktan çekinmeyin.
-Çok heyecanlandığınızı hissettiğinizde güçlü yönlerinizden, hobilerinizden bahsedin, bu sizi rahatlatacaktır.
-İstediğiniz maaşı siz söylemeyin, bu iş için ne kadar maaş ödendiğini sorun. Hatta mülakata gitmeden genel ücret düzeyini araştırabilirsiniz.
-Görüşmenin sonunda yine hafif bir gülümseme ile tokalaşın ve bu işle ne kadar ilgilendiğinizi, istediğinizi tekrar bir cümle ile özetleyip dönüş beklediğinizi belirtin.
-Şirkette çalışan tanıdığınız varsa olumlu görüşlerini belirtmesini isteyebilirsiniz veya o kişiyi özgeçmişinizde referans gösterebilirsiniz.


Bir sonraki "genel mülakat soruları"adlı konuda görüşmek dileğiyle...



0 yorum:

Yorum Gönder