Kişisel Gelişim ve İletişim

Kişisel Gelişim ve İş Hayatına Dair Herşey..

Masumi Toyotome'nin Gözünden Sevgi Analizi

Sizinle Ünlü Japon düşünür Masumi Toyotome'nin sevgi analizini paylaşmak istiyorum.Ünlü yazar Masumi Toyotome’ Three Kinds of Love’ adlı kitabında sevgi ve sevginin şekilleri üzerinde düşündüklerini yazmış, herkesle paylaşmış.

Toyotome üç türlü sevgiden bahsediyor; gelin bir bakalım bunlar nelermiş..

1.       “Eğer” türü sevgi: 

Belli beklentileri karşılarsak bize verilecek sevgiye bu adı takmış yazar. “Eğer iyi olursan baban ve annen seni sever. Eğer başarılı ve önemli kişi olursan seni severim. Eğer eş olarak benim beklentilerimi karşılarsan seni severim”. Toyotome en çok rastlanan sevgi türü budur diyor. Bir şarta bağlı sevgi, karşılık bekleyen sevgi. Evliliklerin pek çoğu “eğer” türü sevgi üzerine kurulduğu için çabuk yıkılıyor.  En saf olması gereken anne baba sevgisinde bile maalesef “eğer” türüne rastlanıyor. 

2.       “Çünkü” türü sevgi:

Bu tür sevgide kişi bir şey olduğu, bir şeye sahip olduğu ya da bir şey yaptığı için sevilir. Başka birinin onu sevmesi sahip olduğu bir niteliğe ya da koşula bağlıdır: “Seni seviyorum çünkü çok güzelsin.” “Seni seviyorum çünkü popüler, zengin ve ünlüsün.” 

Yazar “çünkü” türü sevginin “eğer” türü sevgiye tercih edileceğini anlatıyor. Eğer türü sevgi bir beklenti koşuluna bağlı olduğundan ağır bir yük haline gelebilir. Zaten sahip olduğumuz bir nitelik yüzünden sevilmemiz egomuzu okşayan hoş bir şeydir. Ama aslına bakarsanız “çünkü” türün “eğer” türünden temelde pek farklı olmadığını görürsünüz. Her ikisi de yük getirir insana. 


İnsanlar hep daha çok insan tarafından sevilmek isterler. Hayranlarına yenilerini eklemek için çabalarlar. Sevilecek niteliklere onlardan biraz daha fazla sahip biri ortaya çıktığı zaman sevenlerinin artık ötekini sevmeye başlayacağından korkarlar. Böylece yaşama sonsuz sevgi kazanma gayretkeşliği ve rekabet girer. Ailenin en küçük kızı yeni doğan bebeğe içerler. Sınıfının en güzel kızı yeni gelen kıza içerler. Evli kadın kocasının genç ve güzel sekreterine içerler. 

O zaman “çünkü” türü sevgide güven duygusu bulunabilir mi diye soruyor Masumi. ”Çünkü” türü sevgide gerçek ve sağlam sevgi olamaz diyor. Japon yazar; toplumlardaki sevgilerin çoğu “çünkü” türünde olup bu tür sevgiler kalıcılığı konusunda insanı hep kuşkuya düşürür diyor. 
Peki o zaman gerçek sevginin güvenilebilecek sevginin özellikleri nedir? 


3.    Toyotome için işte sevgilerin en gerçeği.“Rağmen” türü sevgi: 

Bu üçüncü tür sevgide, insan bir şey beklediği için değil bir şeyler eksik olmasına rağmen sevilir. Esmeralda Quasimodo´yu dünyanın en çirkin en korkunç kamburu olmasına rağmen sever. Asil yakışıklı zengin delikanlı da Esmeralda´ya çingene olmasına rağmen aşıktır. Kişi dünyanın en çirkin en zavallı en sefil insanı olabilir. Bunlara rağmen sevilebilir. Burada insanın iyi çekici ya da zengin bir konum elde ederek sevgiyi kazanması gerekmiyor. Kusurlarına cahilliğine kötü huylarına ya da kötü geçmişine rağmen olduğu gibi o haliyle sevilebiliyor. 

Bütünüyle çok değersiz biri gibi görünebiliyor ama en değerli gibi sevilebiliyor. Japon yazar yüreklerin en çok susadığı sevgi budur diyor. Bugün yaşamınızı sürdürebilmenizin nedeni “rağmen” türü sevgiyi şu anda yaşamanız ya da bir gün bu sevgiyi bulacağınıza olan inancınızdır.
Farkında olsanız da olmasanız da bu tür sevgi sizin için yiyecek içecek giysi ev aile zenginlik başarı yada senden daha önemlidir. Bunun böyle olduğundan nasıl emin olacaksınız? 

Hakli olduğunu kanıtlamak için sizi bir teste davet ediyor. "Şu soruma cevap verin" diyor. 

"Kalbinizin derinliklerinde dünyada kimsenin size aldırmadığını ve hiç kimsenin sizi sevmediğini düşünseydiniz yiyecek elbise ev aile zenginlik başarı ve üne olan ilginizi yitirmez miydiniz? "
Kendi kendinize yaşamamın ne yararı var diye sormaz mıydınız? Devam ediyor Masumi ; şu anda en sevdiğiniz kişinin sizi sadece kendi çıkarı için sevdiğini anladığınızı bir düşünün. Dünya birden bire başınızın üstüne çökmez miydi? O an yaşam size anlamsız gelmez miydi? 
Diyelim sıradan bir yaşamınız var. Günlük yaşıyorsunuz. Günün birinde gerçek derin ve doyurucu bir sevgi bulacağınızdan umudunuz olmasa kalan hayatınızı nasıl yaşardınız? diye soruyor ve yanıtlıyor; Öyleleri ya iyice umutsuzluğa kapılıp intihar ediyorlar ya da kendilerini iyice dağıtıp yaşayan ölü haline geliyorlar. 

Son sözlerinde ise biraz umutsuz Masumi. Bugün yaşadığımız toplumda herkesi doyuracak bu sevgiyi bulmak zor çünkü herkesin sevgiye ihtiyacı var ama kimsede başkasına verecek fazlası yok diye açıklıyor. Dünyadaki en büyük kıtlık ise ona göre, “rağmen” türü sevginin yeterince olmayışıdır.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK KITLIK "RAĞMEN TÜRÜ SEVGİNİN " YETERİNCE OLMAYIŞIDIR. 

HAYATINIZDA "RAĞMEN" SEVDİĞİNİZ KAÇ KİŞİ VAR ?


Alıntı

0 yorum:

Yorum Gönder